A mellékáramú szűrés alapelvei

E szűrés alapelve nagyon egyszerű. A normális teljes átfolyású szűrőtől abban különbözik, hogy minden mellékáramú szűrőrendszer az olajkör by-pass (mellékáramába) van beszerelve. Az olaj fő áramából egy kis mennyiség átmegy a szűrőn keresztül, ezután a tisztított olaj visszatér az eredeti rendszerbe, vagy egyenesen az olajtartályba.

Mellékáramú szűrés kontra teljes átfolyású szűrés

Mivel a teljes átfolyású szűrők egyenesen a rendszerbe szerelődnek, nem képesek elégségesen felfogni a szennyeződéseket. Ahhoz, hogy a gép üzemképes legyen a teljes átfolyású szűrőnek, még a magas nyomásnál is, nagy mennyiségű olajt kell átszűrni és visszavezetni a rendszerbe. Hidraulikus alkalmazásoknál a nagy nyomás eltérések tovább növelik a problémát. Főleg a percenként átfolyó  nagy mennyiségű olaj és a nyomás ingadozás miatt a teljes áramú olajt csak felületesen lehet tisztítani. A mikroszkopikus tisztítás csak akkor lehetséges, ha az olaj kis mennyiségben , alacsony és állandó nyomásnál folyamatosan van szűrve. Erre a problémára

a mellékáramú szűrőrendszer nyújt megoldást. A mellékáramú szerelésnél, aminek logikusan nincs semmiféle hatása a gépre, az olaj nyomását és átfolyását lehetséges úgy beállítani, hogy elérjék a helyes feltételeket az olaj mély tisztítására és ez által több kisebb szennyeződést fogjon fel, mint a teljes átfolyású szűrő.

Hogyan működik az ECOFIL  by-pass szűrő?

Mellékáramú szűrésről van szó, úgynevezett by-pass szűrésről, ahol a szennyezett olaj nyomás alatt a belépő nyíláson keresztül lép be a szűrőbe, ahol több típusú szűréssel van szűrve, ahogyan fel van tüntetve az ábrán. Ugyanakkor a mechanikus szennyeződésektől, széntől és  víznek a jelentős százalékától megtisztított olaj lép ki a szűrőből.