A szűrők a folyadékokban vagy más hordozó médiumokban található szennyeződések eltávolítására vannak szerkesztve. Főleg a folyadékok szűrésével és annak elemzésével foglalkozunk. A szűrő hatékonyságát a folyadék szűrőkön keresztül való átfolyásánál felfogott részecskék mennyisége és nagysága teszt segítségével határozza meg.

Hatékonyság szempontjából a szűrés lehet abszolút vagy nominális. E hatékonyság megállapítása adott a pontosan meghatározott szennyeződések használatával, melyek hozzáadódnak a hordozó médiumhoz. A gyakorlatban gyakran használnak részecskéket, melyek összetételét előírt szabály határozza meg.A szűrés nominális és abszolút értéke

  1. folyadék
  2. szál a szűrő nominális értékének tesztelésére
  3. golyócska a szűrő abszolút értékének tesztelésére
  4. szűrőmédium (70 mikrónos rács)

 

A szűrő abszolút hatékonysága

A szűrő abszolút hatékonyságát a szűrőn felfogott részecskék mennyisége mutatja és %-ban van megadva. A tesztnél olyan részecskéket használnak, melyek alakja és mérete nagyon hasonló (az esetek többségében a részecskék formája gömbölyű, vagy kocka alakú). Csak nagyon kicsi a valószinűsége annak, hogy a a  szűrőrács réseitől nagyobb részecsakék átjussanak a szűrőn. Ezt a mennyiséget a Beta érték határozza meg számunkra. Ez az érték van feltüntetve a szűrőn és ez jellemzi a szűrő alaptulajdonságát – szűrőképességét.

A szűrő nominális hatékonysága

A szűrő nominális hatékonyságát a szűrőn felfogott részecskék mennyisége mutatja és %-ban van megadva. Viszont ebben az estben a tesztrészecskék alakja nem olyan pontos, mint az abszolút hatékonyság tesztelésénél. Itt a teszteléshez 5 µ átmérőjű henger alakú részecskéket használnak, de hosszúságuk több tíz mikrón lehet. Hatékonysága a szűrő médiumra már nem olyan magas, mint az abszolútnál, mert a 98%-os nominális hatékonyságnál a szűrőn keresztűl áthaladhatnak nemcsak az 5 mikrónos részecskék, hanem még a sokkal nyagyobbak is. Az abszolútnál csak az 5 mikrónos részecskék haladtak át, de nagyobbak nem.

A szűrőmédium nominális hatékonysága

A szűrő hatékonyságának mértéke

Manapság már olyan szűrőket gyártanak, melyeknek magas a nominális és abszolút hatékonysága is. Az abszolút hatékonyságú szűrők sokkal pontosabbak, mint a nominálisé, ami az eltávolított részecskék mennyiségét és nagyságát illeti. A magas abszolut hatékonyságú szűrőket a legtöbb esetben magasnyomású hidraulikus rendszerekben használják, ahol a finom szűrésre van igény. Hátrányai az ára és eltömődésnél az aránylag magas nyomásesés. Alacsony abszolút hatékonyságú és a magas nominális hatékonyságú szűrőket kevésbé igényes nyomású rendszerekben használják, ezek elsősorban közepes és alacsony nyomásúak (mint kenés, szabályozás, megmunkálás, stb.)